Heb jij het ook gezien? De afgelopen twee weken verscheen pcfruit meerdere keren kort na elkaar in de media. Waar ging het precies over? We vatten het hier voor je samen.
pcfruit zet in op precisietractor voor duurzamere fruitteelt: “Elke boom krijgt precies wat hij nodig heeft”
pcfruit, het onderzoekscentrum voor fruitteelt, zet een belangrijke stap richting duurzame en efficiënte teelt met de aanschaf van een precisietractor van 150.000 euro. Deze innovatieve machine helpt kosten te besparen en het gebruik van water, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen te verminderen.
De fruitteeltsector kampt met uitdagingen zoals een tekort aan arbeidskrachten en de noodzaak om milieuvriendelijker te werken. Precisiefruitteelt biedt een oplossing door technologie in te zetten die per boom bepaalt welke behandeling nodig is.
De nieuwe tractor beschikt over GPS-technologie met een nauwkeurigheid tot 2 centimeter. Door sensoren op machines en drones wordt data verzameld en omgezet in digitale taakkaarten, die de tractor uitleest en automatisch uitvoert. Dankzij deze technologie krijgt elke boom een behandeling op maat, afgestemd op bodemgesteldheid, vruchtdracht en ziektedruk. Dit leidt tot een lager verbruik van water, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen.
De tractor beschikt over een teach-in functionaliteit, waarbij een chauffeur een handeling één keer uitvoert en de machine deze daarna zelfstandig herhaalt. Dit verhoogt de nauwkeurigheid en vermindert menselijke fouten. Omdat de bediening specifieke kennis vereist, bleek huren geen optie. pcfruit neemt de machine in eigen beheer om de mogelijkheden optimaal te benutten en expertise op te bouwen.
De precisietractor zal ingezet worden in onderzoeksprojecten en demonstraties voor fruittelers in Vlaanderen. De verwachting is dat deze technologie leidt tot kostenbesparingen, een lager middelenverbruik en een verbeterde rendabiliteit in de sector.
- Bron: HLN
Primeur in Limburg: pcfruit plaatst zonnepanelen boven perenbomen
pcfruit start in Sint-Truiden een proefproject waarbij zonnepanelen boven een perenboomgaard worden geplaatst, een primeur voor Limburg. Het project heeft als doel de effecten van agrovoltaics te onderzoeken, waarbij zonnepanelen boven landbouwgewassen worden geïnstalleerd. pcfruit wil nagaan wat de impact is op de oogst en tegelijkertijd de energieopbrengst meten.
De zonnepanelen blijven permanent boven de perenboomgaard staan om de voor- en nadelen op lange termijn waar te nemen. Zo bekijkt pcfruit hoeveel licht er weggenomen wordt van de bomen en wat het gevolg voor de productie is. Daarnaast onderzoekt pcfruit of de panelen bescherming kunnen bieden tegen extreme weersomstandigheden zoals hagel, vorst en zonnebrand.
Ook gaan ze na of er minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt kunnen worden, omdat de zonnepanelen de hoeveelheid regen op de bomen kunnen verminderen.
Omwille van de stijgende energieprijzen is het belangrijk voor landbouwers om energie-onafhankelijk te worden. Als de opbrengst van de boomgaard zou dalen, moet dat gecompenseerd worden door de productie van elektrictiteit die ook geregistreerd wordt.
pcfruit ontvangt voor de bouw van de installatie een subsidie uit het Leader-programma, een initiatief van Europa, Vlaanderen en de provincie Limburg ter ondersteuning van innovatie in de landbouw. “Dit project bewijst opnieuw dat innovatie en landbouw hand in hand gaan,” zegt gedeputeerde voor Landbouw Inge Moors (CD&V). “Het werk van praktijkcentra zoals pcfruit is een speerpunt van ons beleid. Vooral de fruitteelt wordt steeds vaker geconfronteerd met extreme weerfenomenen en deze installatie kan helpen de impact daarvan te beperken en klimaatverandering te vertragen.”
De zonnepaneleninstallatie wordt naar verwachting begin april operationeel.
- Bron: HBVL
Nieuwe app helpt bacterievuur te bestrijden
Het Proefcentrum Fruitteelt is de bacterievuurapp aan het ontwikkelen. Daarmee kan iedereen aangetaste planten en bomen meteen melden. pcfruit hoopt dat de app afgewerkt is tegen de zomer.
Bacterievuur, een besmettelijke ziekte die vooral appel- en perenbomen treft, kan zich razendsnel verspreiden en aanzienlijke schade aanrichten. De app moet gebruikers helpen om infecties te melden en het proces van bestrijding overzichtelijker maken. “Alle regelgeving zit in de app verwerkt,” legt pcfruit-directeur Dany Bylemans uit. Gebruikers kunnen de infectie melden en eventueel een foto toevoegen. Daarnaast kan de app automatisch de exacte locatie aanvullen en, als die bekend zijn, de gegevens van de eigenaar of pachter van het perceel toevoegen. De melding komt vervolgens terecht bij het meldpunt van de provincie.
Iedereen zal de status van de melding kunnen opvolgen, wat alvast een eerst grote frustratie bij de teler wegneemt. Ondanks het hogere aantal verwachte meldingen, zullen ze sneller opgevolgd worden. "Dat is positief voor de telers, want anders blijven ze dweilen met de kraan open,” vertelt Dany Bylemans. De subsidie vanuit Leader bedraagt 26.000 euro.
Door een beslissing van Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) werd de bestrijdingsplicht voor bacterievuur heringevoerd. Dat betekent dat ook burgers, net zoals landbouwers, geïnfecteerde stuiken of hagen verplicht moeten bestrijden. “De bestrijdingsplicht geeft lokale overheden opnieuw de mogelijkheid om maatregelen af te dwingen,” aldus Brouns.
- Bron: HBVL