Ben je een wijnbouwer of denk je met wijnbouw te starten? Het Kennis- en Onderzoekscentrum Wijnbouw op het Proefveld Fruitteelt ondersteunt je. Het startte in de lente 2015 met een experimentele wijngaard.
Welke druivensoorten?
Op het proefperceel werden zowel rode als witte druivenrassen geplant. De proefwijngaard weerspiegelt enigszins de verhoudingen van de soorten geteelde druiven in België:
- Chardonnay
- Riesling
- Pinot noir
- Solaris
- Souvignier gris
- Johaniter
- Prior
- Cabernet cortis
- Sauvignon rythos
- Ruby Merlot
Wijnanalyses
Op pcfruit bieden wij sinds 2023 analyses van wijn of most aan. Vanaf het voorjaar van 2024 is het mogelijk daarbij advies te bekomen. Per levering wordt een behandelingskost van €20 aangerekend. Bekijk hier welke analyses mogelijk zijn.
Bladanalyses
Vraag ook binnen de wijnbouw jouw bladanalyses aan! Je leest hier hoe het werkt en wat de kostprijs is.
Vruchtanalyses
Vraag ook binnen de wijnbouw jouw vruchtanalyses aan! Je leest hier hoe het werkt en wat de kostprijs is.
Welke onderzoeken?
Testen gewasbescherming: Chardonnay – goed vertegenwoordigd op de proefwijngaard – is zeer gevoelig voor verschillende schimmelinfecties en daarom bij uitstek geschikt voor het testen van gewasbeschermingsmiddelen.
Onderzoek naar diverse groenbemesters: op het proefperceel zijn 10 verschillende groenbemesters ingezaaid die gangbaar zijn in de wijnbouw. Aan de hand van bodemanalyses trachten we een beeld te vormen van de impact die elk van deze zaadmengsels veroorzaakt op bemestingsvlak, zodat een gericht advies in de toekomst mogelijk is.
Testen geleidingsmateriaal: op de proefwijngaard bestaat het gebruikte geleidingsmateriaal – waarlangs de druiven tijdens hun groei geleid worden – uit verschillende systemen van verschillende leveranciers. Telers kunnen er zelf vergelijken en bepalen welk systeem voor hun specifieke toepassing het meest geschikt is.
Model druiventeelt
Echte en valse meeldauw zijn de meest voorkomende schimmelziektes in de wijngaard. Via ziekte-voorspellingsmodellen kunnen infectiemomenten en -risico’s beter ingeschat worden en kan de gewasbeschermings-strategie hierop aangepast worden. Ook onze waarschuwingen worden hierop gebaseerd. Het vitimeteo-model is gekoppeld met 8 weerstations verspreid over Vlaanderen. Meer info over het model en hoe het te raadplegen vind je via www.pcfruit.be/druif/model-druiventeelt.
Situering
Wijnbouw is in Limburg en Vlaanderen duidelijk in opmars. Ter ondersteuning van de huidige en toekomstige wijnbouwers werd in het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK) de oprichting en uitbouw van het Kennis- en Onderzoekscentrum Wijnbouw op het Proefcentrum Fruitteelt voorzien. Dit kenniscentrum startte in de lente 2015 met deze experimentele wijngaard van 56 are met 2200 stokken.
Meer info
Tel. +32 11 69 71 11
Wijn en de zintuigen
Geautomatiseerde monitoring
In het project 'geautomatiseerde monitoring' is het hoofddoel om waarnemings- en waarschuwingsproces veel efficiënter te maken door het (deels) te automatiseren. Meer weten.