Op pcfruit bieden wij sinds 2023 analyses van wijn of most aan. Vanaf het voorjaar van 2024 is het mogelijk daarbij advies te bekomen. Per levering wordt een behandelingskost van €20 aangerekend. De volgende analyse pakketten zijn mogelijk:

SAP: 'Kwaliteit start bij oogst!'

Een analyse van het sap helpt bij het bepalen van het perfecte moment om de druiven te oogsten. Het suikergehalte in de druiven bepaalt het potentiële alcoholgehalte van de wijn. Te vroeg oogsten, kan resulteren in een lage suikerconcentratie en dus een lage alcoholinhoud. Terwijl te laat oogsten kan leiden tot te hoge suikerniveaus. Een evenwichtig zuurgehalte is essentieel voor de smaak, frisheid en bewaarpotentieel van de wijn.

MOST: 'Want meten, is weten!'

Een mostanalyse is essentieel voor elke wijnmaker die streeft naar het produceren van de hoogste kwaliteitswijnen. Naast het suiker- en zuurgehalte worden hier ook het appelzuur en de vergistbare stikstof (som van ammonium en alfa-aminozuren) bepaald. Appelzuur is een van de belangrijkste zuren in druiven en draagt bij aan de totale zuurgraad van de wijn. Voldoende vergistbare stikstof (som van ammonium en Alfa-aminozuren) is nodig voor een gezonde alcoholische fermentatie. Wanneer het tekort aan vergistbare stikstof gekend is, kan er een aangepaste dosis gistvoeding toegediend worden. Vraag daarvoor advies aan bij uw analyse.

Wijn alcoholische fermentatie

Een analyse van fermenteerbare suikers (som glucose en fructose) helpt vaststellen of de fermentatie volledig is geweest en of alle vergistbare suikers in alcohol zijn omgezet. Onvolledige fermentatie kan leiden tot ongewenste hergisting in de fles en kan als voedingsbron dienen voor ongewenste micro-organismen. Wijnmakers kunnen beslissen om de hoeveelheid restsuiker aan te passen om het gewenste smaakprofiel te bereiken.

Wijn malolactische fermentatie

Wijnmakers kunnen beslissen om de zuurbalans van de wijn aan te passen om het gewenste smaakprofiel te bereiken. Een analyse van appel- en melkzuur helpt vaststellen of de malolactische fermentatie volledig is geweest en of het appelzuur volledig naar melkzuur is omgezet. Resterend appelzuur na initiatie van de malolactische fermentatie kan als voedingsbron dienen voor ongewenste micro-organismen.

Wijn elevage: 'De beste bewaring voor jouw wijn'

Het meten van vrije sulfieten en azijnzuur is een belangrijke stap in het kwaliteitscontroleproces. Voldoende vrije sulfieten beschermen de wijn tegen oxidatie en groei van ongewenste micro-organismen. Een teveel aan sulfieten zal een sterke impact hebben op de aroma’s en kwaliteit van de wijn. Azijnzuur is het belangrijkste component van vluchtige zuren in wijn. Hoge niveaus van azijnzuur kunnen leiden tot een onaangename smaak en geur en kan wijzen op oxidatieve processen.

Wijn stabiliteit

Onstabiele proteïnen kunnen onder bepaalde omstandigheden (zoals hitte) denatureren en leiden tot troebelheid en sedimentvorming in de wijn. Wijnsteenzuur kan bij bewaring van wijn kristallen vormen in de fles. Hoewel onschadelijk, worden die kristallen vaak als defect gezien door consumenten. De onstabiliteit kan de visuele aantrekkelijkheid van de wijn verminderen.

Staalbezorging en resultaatbezorging

Verzamel minimum 500 ml wijn in een afgesloten potje zonder zuurstof. Neem jouw staal zo kort mogelijk voor je het aan ons bezorgt. Je brengt het staal binnen op pcfruit van maandagmorgen 8.00u tot donderdagmorgen 10.00u, of stuurt het gekoeld (bv. met een koelelement) op per post naar 'Labo wijnanalyse pcfruit, Fruittuinweg 1, 3800 Sint-Truiden'. Je vult ter plekke of op voorhand de 'infofiche: most en wijnanalysen' in.

Advies

Het is mogelijk om bij een analysepakket een beknopt advies te verkrijgen bij de analyseresultaten. Duid dat aan in de 'infofiche: most en wijnanalysen'.

Kostprijs en afspraken

De kosten per levering bestaan uit een behandelingskost van 20 euro (excl. btw), de kosten van de analyses en het eventuele bijkomende advies. We streven ernaar om je de resultaten van de analyses ten laatste 4 werkdagen na ontvangst van de stalen per mail te bezorgen.

 

Contactinfo

Voor vragen omtrent de wijnanalysen kan je terecht op het nummer: +32 (011) 69 70 80 of via het emailadres wijnbouw@pcfruit.be.

Disclaimer

pcfruit garandeert een professionele en kwaliteitsvolle uitvoering en interpretatie van de analysen. De wijnbouwer beslist zelf of de adviezen al dan niet gevolgd worden. pcfruit vzw is niet aansprakelijk voor eventuele vermeende geleden verliezen als gevolg van de gegeven adviezen.

Invulformulier

infofiche.pdf (pdf)340.25 KB