Telers en voorlichters kaarten regelmatig aan dat er binnen de perenteelt tal van bomen wegkwijnen. Stilvallende groei, vroegtijdige herfstverkleuring en kleinere vruchten met weinig kleur en smaak zijn maar enkele symptomen die we zien terugkomen. Dat fenomeen vormt een bedreiging voor onze perenteelt, die ondertussen economisch en qua areaal uitgegroeid is tot onze belangrijkste fruitsoort, niet in het minst omdat ze zo sterk export georiënteerd is.

Het is echter onduidelijk in welke mate de ziekte aanwezig is, hoe de verspreiding ervan verloopt en vooral, onder welke omstandigheden geïnfecteerde bomen de aftakelingssymptomen vertonen.

Wellicht zijn er tal van (nog onbekende) factoren die daarin een rol spelen. Denken we bv. aan de oorsprong van de besmetting (mogelijk al in boomkwekerij en/of boomgaard), de manier van verspreiding (enthout en/of perenbladvlo) en de aanwezigheid van stimulerende of remmende parameters (rasgevoeligheid, gebruik van tussenstam, droogtestress…).

Oproep!
Om die vragen te beantwoorden, hebben we jouw input natuurlijk nodig! Stelde jij de laatste jaren wegkwijnende bomen in jouw boomgaard vast? Werk dan mee aan het onderzoek door jouw ervaringen te delen. Vul het enquêteformulier in, download het ingevulde formulier en mail het naar Gertie Peusens of Tim Beliën.