Binnen dit GMO-project zoeken we naar kwalitatief goede rassen voor zowel appel als peer die een oplossing kunnen bieden voor de malaise in de pitfruitsector.

Rassenonderzoek appel 1ste screening (Fase I)

In de 1ste screening appel stonden in 2019 136 rassen. De hitte van eind juli heeft een nieuw criterium toegevoegd in het rassenonderzoek, nl. de gevoeligheid voor zonnebrand.

Bij de zomerrassen is enkel Ras 90 – Vasara (AR.14.03) een mogelijkheid. Het is een klein, maar lekker appeltje met een goede houdbaarheid. Het werd ook aangemeld als schurfttolerant, maar dit blijkt niet te het geval te zijn.

Binnen de vroege herfstrassen zit er weinig aanvulling naast Gala.

Het grootste aanbod zit binnen de bewaarrassen. Momenteel gaan de eerste aanplanten van Kizuri/Morgana® in de grond. Het is een mooie appel en een productief ras. De pluk start in de eerste helft van oktober. Naar bewaring toe vraagt dit ras toch bijkomend onderzoek. Ook Bonita (AR.13.23) wordt momenteel commercieel naar voor geschoven. Het is een mooi en productief ras, maar in ons klimaat kunnen we niet dezelfde kwaliteitsvolle Bonita telen als in het Zuiden. Rockit® blijft als lekker ‘snackappeltje’ zeker een optie.

Bij de schurftresistente rassen blijft vruchtkwaliteit een probleem. Natyra® is hier op dit ogenblik het ras met de beste smaak. Maar de kankergevoeligheid is groot. Bovendien is de schurftresistentie in Nederland reeds doorbroken. Nu we steeds meer met ‘vroege’ seizoen te maken krijgen kan ook Ras 95 (AR.13.08) een mogelijkheid zijn onze regio.

Rassenvernieuwing bij appel en peer in functie van de klant

Rassenonderzoek peer 1ste screening (Fase I)

Afgelopen seizoen werden er 48 perenrassen opgevolgd. Na de zware oogst van 2018 bleef de productie in 2019 bij heel wat perenrassen achter. Ook bij peer werd dit jaar een extra observatie uitgevoerd voor zonnebrand.

Celina en Corina werden in de eerste week van augustus geplukt. De vruchtmaat van 2019 was beduidend beter i.v.m. 2018. De vorst na de bloei zorgde wel voor ruwe vlekken bij Celina.

Tijdens de Conferencepluk valt de pluk van Cepuna. Na een productie van 77 ton/ha in 2018 werd er in 2019 62 ton/ha geplukt. Ook hier zorgde de vorst voor extra verruwing.

Sweet Sensation blijft nog steeds variabel in productie. De bomen op Kwee C beginnen wel een duidelijke voorsprong te nemen. Regal Red Comice is een andere rode mutant van Doyenné. De kleur is beter, maar als we verder gaan op de zeer zwakke groei, zijn de bomen vermoedelijk virusziek.

Sinds een paar jaar volgen we Fred (PR.12.08) op. Bij dit ras waren de meeste peren dikker dan 70 mm. Een belangrijk punt bij dit ras is de kleuring. Niet alle peren hebben een blos en de blos trekt ook weg naarmate de pluk nadert. Maar op gebied van smaak en textuur steekt dit ras er in smaaktesten vaak bovenuit.

Bij Red Modoc hebben wij op dit ogenblik nog veel teelttechnische vragen. De bomen dragen vooral op het einde van zeer lange 1-jarige takken en de bloei komt zo laat dat er eigenlijk geen goede overlap is met andere rassen.

Rassenvernieuwing bij appel en peer in functie van de klant

Rassenonderzoek appel en peer Fase II + Fase III + Fase IV

Binnen fase II en fase III wordt de teelttechniek van de rassen die naar voor worden geschoven, op punt gesteld. Momenteel zitten Pippa en Vasara in fase II bij appel. Belgica, Kizuri, Rockit en Natyra zitten in fase III. Voor appel werd in 2019 niets opgevolgd in fase IV. Voor peer zitten Regal Red Comice, Piqa Boo en Red Conference in fase II. Sweet Sensation, Celina en Fred zitten in fase III. Beurré Alexander Lucas zit in fase IV.

Teelt van nieuwe rassen onder een hagelnet

De beloftevolle rassen worden ook opgevolgd onder hagelnet om te kijken naar productieniveau, kleuring en kwaliteit. In 2019 hebben de hagelnetten er alvast voor gezorgd dat de schade door zonnebrand sterk gereduceerd werd.

Contactpersonen: J. Vercammen en A. Gomand

Tel: 011/69.70.81 en 011/69.70.82

E-mail: jef.vercammen@pcfruit.be en ann.gomand@pcfruit.be

Duur: 01/01/19 – 31/12/23

Financiering: Operationele programma’s van de telersverenigingen (GMO)

Rassenvernieuwing bij appel en peer in functie van de klant