Vrijdag 28 september werd de nieuwe vinificatieruimte van het Kennis- en Onderzoekscentrum wijnbouw bij pcfruit officieel geopend. Hier zal de nieuwe druivenoogst van pcfruit gevinifieerd worden tot basiswijnen voor wetenschappelijke analyses.
Inge Moors, voorzitter pcfruit: “Dankzij de vinificatieruimte zullen we de wijnbouwers nog beter kunnen informeren over het telen van wijndruiven. Er zal onderzocht worden wat het effect is van bepaalde veldproeven op de uiteindelijke wijn.’ ‘Sommige handelingen op het veld zijn goed voor de teelt van de druiven, maar we willen ook weten wat het effect ervan is op het eindproduct: de wijn’, vervolgt Dany Bylemans, algemeen directeur pcfruit. ‘Deze vinificatieruimte is voor ons dus een bron van zeer nuttige informatie. Nieuwe resultaten maken we zo snel mogelijk bekend bij de wijnbouwers.’
Kris Vandenwyngaert, wijnbouwexpert pcfruit, geeft enkele voorbeelden:
- Het vroeg ontbladeren van de druiven, zodat ze meer zonlicht krijgen, is goed voor de ontwikkeling van de druif. Maar welk effect heeft dit op de uiteindelijke samenstelling en smaak van de wijn?
- Of een aantal druiven werden geteeld met meststoffen en een aantal zonder. Wat is het verschil op de wijn in kleur, samenstelling, smaak en aroma?
- Of het is mogelijk dat een bepaalde handeling goed is voor de ontwikkeling van de druiven, maar een rem zet op het gistingsproces waarmee nadien de wijn moet gemaakt worden.’ In zulke zaken zal het onderzoek van de gevinificeerde wijnen duidelijkheid brengen.
Microvinificatie
Testen op lange en korte termijn
Expertise andere instituten
Financiering
Dit project werd mede mogelijk gemaakt door cofinanciering uit Platteland Plus, bestaande uit middelen van Vlaanderen en de provincie Limburg.