Bioperen langer en beter bewaard: het nut van warmwaterbehandelingen
De laatste jaren worden meer en meer biologisch Conference peren geteeld. Door het stijgende aanbod aan biologische Conference peren dringt een langere bewaarperiode zich op. Om gedurende dielangere bewaarperiode een even goede kwaliteit van de peren te garanderen, is er nood aan alternatieven om bewaarziekten te beheersen. Het toepassen van warmwaterbehandelingen leent zich daartoe. Er zijn reeds warmwaterbehandelingstechnieken op punt gesteld voor bepaalde appel- en perenvariëteiten, die ook leiden tot een reductie van bewaarrot, maar nog niet voor Conference. Omdat telers zelf niet over de nodige voorkennis en apparatuur beschikken, namen ze contact op met pcfruit om de mogelijkheden tot samenwerking te bekijken. Het uiteindelijk doel van dieoperationele groep was een warmwaterbehandeling op punt stellen voor Conference peren met het oog op het verminderen van de expressie van bewaarziekten om zo een langere bewaar- en dus ook verkoopperiode te kunnen garanderen voor de kwaliteitsvolle biologische peren. Deze techniek kan later ook gebruikt worden voor langere bewaring van peren geteeld volgens het zero-residu principe.
Binnen de operationele groep werd, in samenwerking met telers en veilingen, de techniek van warmwaterbehandeling (temperatuur en contacttijd, type van toepassing (dompelen of douchen)) geoptimaliseerd voor toepassing bij Conference peren. Het uiteindelijke doel was een warmwaterbehandeling op punt stellen voor Conference peren met het oog op het verminderen van expressie bewaarziekten om zo een langere bewaar- en dus ook verkoopperiode te kunnen garanderen voor de biologische peren.
Gedurende twee seizoenen werden peren uit de biologische teelt behandeld met behulp van verschillende systemen, diverse contacttijden en temperaturen om een geschikt behandelingsprotocol voor Conference peren te ontwikkelen.
Gedurende het eerste projectjaar (2021) werd een zware schurftdruk waargenomen, wat resulteerde in schurftaantasting bij het merendeel van de aangeleverde vruchten. De verschillende warmwaterbehandelingen behaalden werkingspercentages variërend tussen 70 en 90%. Daarnaast werd de impact van de warmwaterbehandelingen ook onderzocht op de mate van schurftaantasting. Dat effect bleek echter beperkt aangezien over het algemeen slechts een daling van 10% werd waargenomen.
Gedurende jaargang twee was er geen schurftaantasting zichtbaar bij de start van de experimenten.
Werkingspercentages tot 70% werden waargenomen na de warmwaterbehandelingen. Verder toonden de resultaten opnieuw aan dat de warmwaterbehandelingen een lichte invloed hebben op de verminderde uitbreiding van de schurftaantasting.
Warmwaterbehandelingen bieden een veelbelovend alternatief voor naoogstbehandelingen in de biologische teelt. Vooral als het gaat om de beheersing vruchtrot, blijken de behandelingen effectief te zijn. Het douche systeem had de beste efficiëntie bij temperaturen tussen 48°C en 50°C, en behandelingstijden tussen 60 en 120 seconden. Het is echter raadzaam om deze condities vooraf te testen om eventuele verbranding na bewaring te voorkomen.
Contactpersonen: Tanja Vanwalleghem & Michelle Holtappels
Duurtijd: 01/07/21 - 30/06/23
Financiering: Vlaamse overheid en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO). www.vlaanderen.be/pdpo