Een groene achtergrondkleur is een belangrijk onderdeel van de vruchtkwaliteit van ‘Conference’ peren. Een goede achtergrondkleur is sterk gerelateerd aan het stikstof (N) gehalte in de vrucht: te lage N-gehaltes leiden tot kleurverlies (geelverkleurig) en snel verlies van hardheid, vooral tijdens lange bewaring. In dit project wordt onderzocht hoe men via geoptimaliseerde bemestingsschema’s tot een voldoende N-gehalte in de vrucht komt met minimale N-verliezen door uitspoeling van nitraat (NO3-).
In eerste instantie wordt onderzocht welk effect verschillende gangbare N-bemestingsschema’s met kalknitraat hebben op groei, productie, N-opname en -verdeling in de boom, N-gehalte in de vruchten en NO3- -uitspoeling via 15N toepassingen. Verder worden verschillen onderzocht tussen (gefractioneerde) fertigatie of organische bemesting (digestaat/drijfmest). Tenslotte wordt gefocust op het verhelpen van lokaal te lage N-gehaltes in de vruchten. Hierbij wordt naast blad-, vrucht- en bodemanalyse gebruik gemaakt van ‘remote sensing’ van de stikstofstatus van de bomen, om een geoptimaliseerd bemestingsschema toe te passen.
VLAIO 160782 (Landbouwtraject)
Duur: 01/01/2017-31/12/2021
Contact: TWO-Pomologie: Bart Vanhoutte (bart.vanhoutte@pcfruit.be) en Serge Remy (serge.remy@pcfruit.be); PPS: Ann Gomand (ann.gomand@pcfruit.be) en Jef Vercammen (jef.vercammen@pcfruit.be)
Financiering: VLAIO met co-financiering (10%)
Partners: Bodemkundige Dienst België (Pieter Janssens en Sofie Reynaert); UGent ISOFYS (Pascal Boeckx, Ben Colpaert); UGent Laboratory of Plant Ecology (Kathy Steppe, Ben Colpaert)