Een succesvolle kersenteelt begint bij een goede rassenkeuze, maar de dag van vandaag wordt bescherming tegen regen en Drosophila suzukii steeds belangrijker.

Rassenvernieuwing

Nieuwe rassen worden beoordeeld op productie, vruchtmaat, smaak en barstgevoeligheid. De toekomst is weggelegd voor harde kersen met een goed uitstalleven. In 2019 stonden er 70 nieuwe rassen op de Proeftuin. Binnen het luik van de vroege rassen is enkel Poisdel een aanvulling, al was de kwaliteit in 2017 en 2018 minder. In 2019 waren de productie en de vruchtmaat goed. Commercieel wordt de Prim-reeks naar voor geschoven. De rassen werden in 2015 aangeplant en voorlopig is de productie ondermaats. Enkel bij Prim 3.1 was een stijging in productie waarneembaar. De vruchtmaat vormt door de lage productie geen probleem. De volledige Prim-reeks is barstgevoelig en de kersen leven snel af. De kersen van de Sweet-reeks worden van de 2de tot de 6de kersenweek geplukt. De voorlopig meest aangename rassen binnen de reeks zijn Sweet Gabriel en Sweet Valina. Net voor de middentijdse rassen zoals Kordia komen Hertford en Grace Star. Beide zijn productieve rassen, maar zeker Grace Star is barstgevoelig. Er werd ook heel wat verwacht van Areko, maar in het verleden was de kwaliteit onvoldoende. In 2019 was zowel de productie als de vruchtkwaliteit van een hoog niveau. Het is een lekkere kers en ook de hardheid viel niet tegen. De bewaarbaarheid bleef echter beperkt. Rubin komt net voor Regina en kan als bestuiver voor Regina gebruikt worden. In 2019 was de kwaliteit van Rubin, net als in 2017, opnieuw goed. Een andere mogelijk interessante bestuiver voor Regina is Irena. De eerste resultaten zijn alvast beloftevol. Penny is een laat ras. De rijping verliep homogeen en het latere pluktijdstip heeft tot een goede smaak geleid. Dit ras is echter zeer barstgevoelig. Tamara kende zowel buiten als onder de overkapping een behoorlijk goede productie. Daarnaast was ook de vruchtkwaliteit goed. De gunstige weersomstandigheden speelden ook een belangrijke rol. Bij de late rassen wordt vooral naar de Final-reeks gekeken. In 2019 kenden alle rassen een goede productie, maar ze zijn matig tot zeer barstgevoelig. Voorlopig lijkt Final 11.3 het meest interessante ras. Er is opnieuw vraag naar bleke kersen. De rassen die momenteel in test zijn scoren echter onvoldoende. 

Verder professionaliseren van de zoete kersenteelt

Onderstammen

Gisela 5 is een vaste waarde. Om te overkappen kan een kleinere boomvorm aangewezen zijn. De groeikracht van Gisela 3 ligt 20 tot 30 % lager dan bij Gisela 5. De productie per ha blijft achter en de kersen zijn kleiner. Voor zelfbestuivers is Gisela 6, een iets sterkere onderstam, mogelijks zinvol. Bij Kordia (plantjaar 2013) groeien Gisela 12 en Gisela 13 te sterk. Gisela 13 is wel productief en haalt een goede maat. Weiroot 720 blijft wat betreft groei, productiviteit en vruchtmaat achter t.o.v. van Gisela 3. Bij Regina (plantjaar 2014) groeien de bomen op WeiGi 2 sterker dan de bomen op Gisela 5, maar de productie is goed en de kersen hebben een goede maat. WeiGi 1 groeit sterk, maar blijft achter in productie.

Overkappingen

Bij het systeem Fruit Security blijft de temperatuur in de broek van de boom lager en ligt de relatieve luchtvochtigheid hoger, mogelijk door de dichte beplanting. Bij BayWa staan enkel jonge bomen. Dit geeft enorme pieken in temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid daalt hier overdag sterk. Het lichtverlies bedraagt 39 %. Het lichtverlies bij Voën bedraagt 42 %. Bij hoge buitentemperaturen is het in de nok onaangenaam warm. Roldek is een gesloten systeem, wat leidde tot grote stijgingen in temperatuur. Nicolaï Protect staat boven de grasbaan ver open. Hierdoor kan de warmte goed weg. Het sluiten van de Fruit Security-kap en het Roldek-systeem bij lentenachtvorst leidt tot een gemiddelde temperatuurstijging van 1.5 °C. Het beregenen van de folie bij warm weer had in 2019 nauwelijks effect op de luchttemperatuur onder de kap.

Verder professionaliseren van de zoete kersenteelt

Contactpersonen: J. Vercammen, A. Gomand en S. Herinckx

Tel: 011/69.70.81 en 011/69.70.82

E-mail: jef.vercammen@pcfruit.be, ann.gomand@pcfruit.be en sander.herinckx@pcfruit.be

Duur: 01/01/19 – 31/12/23

Financiering: Operationele programma’s van de telersverenigingen (GMO)